Thursday, 5 March 2009

Stemmestyret operationslys

Odense Universitetshospital udviklede i samarbejde med belysningsfirmaerne Martin Gruppen og Riegens et nyt koncept for lys ved operationer. Det nye operationslys kan afgive forskelligt slags lys alt efter behov, fx ved kikkertoperationer, og det kan styres med stemmen.
Virksomheden Cromavisio, der blev etableret til at videreudvikle og sælge belysningen, har nu solgt til mere end 50 hospitaler i ind- og udland.
Odense Universitetshospital blev belysningen først indført på de operationsstuer, der fortrinsvis bliver brugt til kikkertoperationer. Under loftet sidder de specielle loftslamper, der ved hjælp af små computere inde i lysstofrørene kan indstilles præcist. I alt er der 1,2 millioner forskellige kombinationer af farve og lysstyrke at vælge imellem, fx violet lys til at se på gråtonerne i scanninger og grønligt lys, der ikke giver reflekser i den fladskærm, der bruges til at styre kikkerten.
Konceptet bliver præsenteret ved REG LAB's årskonference 24.marts.
REG LAB er et medlemsbaseret laboratorium, der opsamler, analyserer, udvikler og formidler 'god praksis' inden for regional erhvervsudvikling og årsmødet foregår hos Bojesen, Axelborg, i København.
Riegens stod bl.a. for belysningen af kunstmuseet Aros, mens Martin Gruppen bl.a. stod for belysningen til DR Koncerthusets indvielse 17. januar 2009.

No comments:

Post a Comment