Wednesday, 10 June 2009

Designkopier hærger (fortsættes ...)

Under overskriften »Kopister gør kulturarven tilgængelig for folket« beskriver Randers Amtsavis' netudgave, hvordan firmaet Design Democracy importerer kopier af danske designklassikere fra Kina til England og sælger dem helt lovligt til private forbrugere i Danmark – for en brøkdel af originalens pris. Fx bliver Arne Jacobsens Svanen solgt for en fjerdedel af de ca. 37.000 kr. den koster i butikkerne.
»De danske møbelklassikere er en del af vores kulturarv, hedder det sig. Men det er de færreste, der har råd til at købe dem. Vi gør dem tilgængelige for nogle flere,« siger Peter Bräuner fra firmaet Design Democracy til avisen.
I England er et designprodukt højst beskyttet i 25 år efter fremkomsten, i modsætning til de danske rettigheder, som gælder 70 år efter designerens død.
Rettighederne til mange af de kopierede møbelklassikere forvaltes af Fritz Hansen, og til avisen siger Ann Yoo Porsild Lynard fra fimaet, at kopifirmaerne ikke de stjæler omsætning fra Fritz Hansen i større stil.
»Mange af de folk, som køber kopierne, ville formentlig aldrig købe originalerne. Men det udvander vores brand, at det går hen og bliver hvermandseje,« understreger hun dog.

No comments:

Post a Comment