Tuesday 2 March 2010

Drager tilbage fra menneskehedens begyndelse


Dragespringvandet på Københavns rådhusplads fra 1904 af Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard. Dragen og tyren kom til i 1923. En cirkelrund granitkumme rundt om blev senere fjernet, så genopstillet på Brønshøj Torv, i dag sat i depot.

Dragen findes i alle kulturer og på alle kontinenter. Det skriver videnskab.dk, og det giver flere forskere anledning til at tro, at dragen har rødder tilbage til menneskehedens oprindelse. I Norden har man fx fundet helleristninger af store slangelignende figurer fra bronzealderen, og i vikingetiden har man haft træværk med drageudskæringer. Zoolog Torfinn Ørmen fra Universitetet i Oslo har skrevet den bogen 'Drager: Mellom myte og virkelighet', og ifølge ham kan historier om skællede fabeldyr være opstået fra en fælles urkilde.
»Drager er noget, vi havde med os, da vi kom hertil; dragemyterne er utroligt gamle. Selv eskimoerne har dragemyter, og der findes ikke engang firben i de områder, hvor de har levet de seneste par tusinde år,« siger Ørmen til videnskab.dk.
Forskerne mener at menneskets civilisation opstod på det afrikanske kontinent for omkring 100.000 år siden, og at de gruppevis drog ud i resten af verden engang for 50.000 år siden, og i en hule i det Nordlige Botswana har arkæologer fundet en måske 70.000 gammel slangefigur. Mange dragefigurer i verden havde oprindelig en lang slangeagtig krop, blandt andet de nordiske drager, som blev kaldt orme. I de nyere dragebilleder finder man stadigvæk slangelignende træk, for eksempel det reptilagtige hoved og den lange hale.
Ørmen udelukker ikke, at mennesker førhen kan have snublet over dinosaurfossiler og tolket dem som drager, for eksempel i Kina, hvor der er store forekomster af for eksempel sauropodfossiler, men der er ikke nogen dokumentation for den teori, siger Torfinn Ørmen.

No comments:

Post a Comment