Wednesday, 24 August 2011

Dogmearkitektur: Form følger formel


Den nye multihal med parabelkurver. Illustration: BIG

Udtrykket ’Form følger funktion’«. (Form follows function) stammer fra den amerikanske arkitekt Louis Sullivan som i en artikel fra 1896, »The Tall Office Building Artistically Considered«skrev  'form ever follows function' som et modspil til det hidtidige »form follows precedent« (form følger præcedens), dvs. den historiske arkitektur. Sullivan udviklede skyskraberen i en stålkonstruktion i modsætning til de gængse murstensbyggerier.
Nu lancerer Bjarke Ingels fra tegnestuen BIG dogmet »form følger formel« i sit nybyggeri til Gammel Hellerup Gymnasium, en ny multihal til idræt og social udfoldelse. Den nye hal skal graves 5 meter ned midt i skolens nuværende gård og som han siger til byggecentrum.dk:
»Multihallens tag udgør en ny plads i skolegården hvis karakteristiske blødt buede tag er formet efter boldspillet i den underliggende sportshal - helt konkret tager taget form efter den matematiske ligning for banekurven – så det var bogstaveligt som at tegne arkitektur fra skolebænken da det var min gamle matematiklærer, som stillede os opgaven om hallen. 'Form følger formel'«. Bjarke Ingels blev student på gymnasiet i 1993, og byggeriet forventes færdigopført juli 2012.
Ifølge denstoredanske.dk er banekurven bl.a. »... den kurve, en partikel eller et himmellegeme bevæger sig efter under påvirkning af ydre kræfter. Banekurven for et projektil i Jordens tyngdefelt er således en parabelbue (kasteparablen), når der ses bort fra luftmodstanden«.

No comments:

Post a Comment