Wednesday, 27 May 2009

Elefanthusets arkitekter på udstilling

Pressefoto: Dansk Beton
Arkitektvirksomheden Foster+Partners har gennem fire årtier skabt hvad Danske Arkitekturcenter (DAC) kalder »arkitektoniske pejlemærker« verden over og vundet utallige priser for deres projekter. Udstillingen Foster+Partners – Working with History i DAC viser eksempler på en række internationale projekter, hvor Foster+Partners »... arbejder med historien og skaber nyt liv i historiske rammer og kontekster«. I Danmark har firmaet stået for Elefanthuset i Zoo (foto). Som også er et eksempel på, hvordan digitale 3D-modeller er baggrund for, at det er blevet mere almindeligt at bygge med dobbeltkrumme former og kurvede rumforløb. Udefra er Elefanthuset karakteriseret af to skinnende glaskupler, men selve bygningen ligger under jorden og er en cirkulær struktur, hvor publikum ledes ned til elefanterne ad et slynget rampeforløb.
»Glaskuplernes geometri er bestemt som udsnit af to torus-figurer og har været afgørende for Elefanthusets underliggende konstruktion og indretning,« siger Kaare K.B. Dahl fra ingeniørfirmaet Rambøll til byggeri.dk. Det var Rambøll som stod for konstruktioner og installationer i den nedgravede bygning.
»Selvom glaskuplerne har en dobbeltkrum overflade, er geometrien forholdsvis simpel at beskrive konstruktivt. Der, hvor 3D-projekteringen virkelig har været en effektiv hjælp, har været ved udformningen af det kurvede rampeforløb i samspil med de bærende konstruktioner og installationerne, så man tidligt i processen har afklaret eventuelle uheldige sammenstød,« siger han.
Udstillinger løber 19. juni-30. august, og der er åben alle ugens dage 10-17, onsdag indtil 21 (gratis adgang mellem 17-21).

No comments:

Post a Comment