Monday, 3 October 2011

Designmuligheder med ny regering

Den nye regering kan få betydning for en del ændringer i både design-  og arkitekturpolitikken. Godt nok er fx kulturpolitikken kun nødtørftigt beskrevet i regeringsgrundlaget. I teksten om kulturpolitik er overskrifterne 'internationalisering, økonomisk vækst og demokrati', men de kreative industrier – hvor arkitektur og design en vigtig del – anses som en økonomisk vækstfaktor.

Arkitekturens ministerium, By-, bolig- og landdistriktsministeriet vil nok fokusere på den almene boligsektor og på udkantsdanmark. Ministeriet fungerede i forskellige kombinationer fra 1947 til 2001 hvor det blev nedlagt af VK-regeringen i 2001, og de forskellige områder flyttet til andre ministerier. Hvad den nye minister, Carsten Hansen, helt præcist skal rumme i sit ministerium er endnu uvist, men det ser ud til at en del af området lægges over til Martin Lidegaardi hans klima, energi- og bygningsministerium.

I designmæssig sammenhæng bliver det nye Børne- og ungeministerium rigtigt interessant. Dels bliver alle børn samlet under ministeriet, så man kan begynde med designundervisning meget tidligt, dels skal der lægges vægt på kreativitet. Den nye minister, Christine Antorini, har nemlig erklæret, at de praktiske og kreative fag skal prioriteres højt. Som der står på hendes blog: »Undervisningen vil veksle på tværs hele dagen mellem skolen og SFO’en i helhedsskoler med leg, læring, idræt og praktiske fag tæt sammen med boglige fag som dansk, matematik og naturfag.« Og eleverne bliver digitale fra starten. Desuden skal alle elever have et »… et digitalt pennalhus. Det kan være en lille bærbar PC, hvor alle værktøjer ligger som software. Det er ikke bare notesblokken og regnearket, der er blevet digitalt. De får adgang til hele verden og et internationalt løft af folkeskolen. Med venskabsklasser over internettet uafhængig af tid og rum og med sprog og kulturundervisning.« (fortsættes naturligvis …).

No comments:

Post a Comment